Как да се преборим с килограмите натрупани по време на карантината

Не, че много хора сме излезли по улиците, просто сме по-дебели и се бутаме“ – това сподели в свой пост моя близка приятелка.

Дългото стоене вкъщи взриви у мен изключително силни кулинарни заложби и изкриви коренно облика ми в огледалото. Огледалото винаги е било мой добър приятел, но сега не знам защо се държи толкова необичайно.Някак показва нещата в изобилие, а на мен точно такова изобилие изобщо не ми се нрави. Вместо тънката ми талия, ми показва онзи бананов кейк с карамелен сос, за който вкъщи настъпи истинска война, и вместо слабите ми дълги бедра, ми показва няколко въздушни бухтички и онази мусака – и нея ми показва – лениво разплула се по лицето ми. Или огледалото се е повредило, или е решило, че и то ще е в карантина и ще го кара по-лежерно, без да си дава сметка за последствията.

И ако продължава така с този темп на крайна липса на обективност, ще реша, че изобщо не ми е изгодно да го държа на работа. Ще го съкратя – да отива на борсата и да видим как ще се оправи. Ще си взема ново огледало, което да показва нещата с истинското им лице и без това сега има толкова гладни за работа огледала на пазара. Все ще намеря своето.

 Карантината категорично наложи вето на движението и обнародва законното качване на килограми. И този съвсем естествен и оправдан в същината си въпрос, като че ли стана тема, изместваща по тежест дори самия вирус. И всяка втора приятелка, уютно заседнала между хладилника и дивана, споделя същите терзания. А една близка дори сподели, че е изхвърлила кантара, за да не вижда променливата величина. Не че дрехите не издават тази тайна, но пък от друга страна – пижамата и удобният мек клин, с които седим вкъщи, могат дълго да заблуждават за истината.

Разбира се всичко това е съвсем нормално и има своето логично обяснение:

– Движението. Мислим си, че вкъщи можем да продължим да се движим, а истината е, че всъщност, това се оказва изключително трудно. И в крайна сметка движението май е в един определен периметър и се върти около масата и дивана. Това се оказва крайно недостатъчно. Недостатъчното движение води до недобро кръвообращение, до нарушено храносмилане, които забавят метаболизма и постепенно започва трупането на килограми. Това може да бъде избегнато. За подобряване на храносмилането можете да се обърнете към продукта Ензи-Мил (Enzy-Mill), съдържащ храносмилателни ензими за лекота и стомашен комфорт.

– Рутината. Самата рутина, която съществува в нормалния ни живот, поставя телата ни в режим на готовност да се справят с различните предизвикателства на деня. Колкото и да не ни се вярва, ежедневното ставане в определено време, справянето със задачите, всъщност поддържат тялото ни здраво и ни поддържат бодри и свежи.

Дори ежедневното оправяне на леглото  ни дава добър старт, който ни дава стимул за поемане на следваща задача, което в крайна сметка носи удовлетвореност. Когато ежедневната рутина липсва, липсва и ентусиазмът и хъсът за движение. Това води до унилост и отпадналост, спад на имунната система, акумулиране на повече токсини и качване на килограми. Това лесно може да бъде коригирано. За качествена детоксикация на целия организъм можете да се доверите на ДетоксиФайв (Detoxifive) – натурален детоксикатор, който обхваща всички органи и системи, въвлечени в детоксикиращите процеси в организма.

 – Стресът. Липсата на ежедневна заетост ни кара да се чувстваме ненужни и непотребни. Освен това несигурността в бъдещето и страхът от неизвестното ни поставя в ситуация на силна емоционална и психологическа обремененост. И колкото и да сме стабилни психически, инстинктите ни за оцеляване и за съхраняване на децата и близките ни, е по-силен от разума, особено когато липсват обективни факти за спокойствие.

Така хронифициралите паника и стрес нарушават нормалната дейност на надбъбречната жлеза, карайки я да синтезира прекомерно количество кортизол, който води отново до спад в имунната система и възпалителни процеси.  Това също нарушава метаболизма в тялото и ни кара да трупаме килограми.

Освен това по време на изолация и карантина е напълно нормално да се приема по-голямо количество храна. Когато човек е поставен в ситуация на лишение (лишение от свобода, движение и т.н.), той търси да компенсира. Много често компенсацията се явява във вид на повишен прием на храна. Нещо повече – колкото по-стресирани сме, толкова повече храна приемаме. Храната се явява наш отдушник и лакмус за реалното ни състояние. Всичко това може да бъде преодоляно.

Можете изцяло да се доверите на Бланд (Bland) за състояния на стрес и тревога. Бланд съдържа висококачествени екстракти от Ашваганда, Лавандула и Маточина, които повлияват състония на тревожност и безпокойство, като подпомагат дейността на надбъбречната жлеза, нервната и сърдечно-съдовата система.

Ако повярваме на природата и на мощните й сили, можем с лекота да излезем от тези тежки дни. Тогава и огледалото, и самите ние ще бъдем приятели на самите себе си.

Бояна Николова- консултант на Ботаник