Хормонален експерт и доктор-Ето 4 причини, поради които не можете да отслабнете

В  тази статия лекар, хормонален експерт и доктор на медицинските науки обяснява как хормоналните дисбаланси ви пречат да отслабнете.

„Когато общувам с пациенти от моята практика и онлайн общността, постоянно се сблъсквам със същите коментари. По принцип те са както следва:

Спазвам всички правила, но не мога да отслабна.

Остарявам и метаболизмът ми се забавя. Това е генетика. Става ми все по-трудно да отслабна.

Последните 5 кг няма да изчезнат! Изглежда, че ще трябва да се примиря с това.

Има някои храни, от които ми е много трудно да се откажа, въпреки че добре осъзнавам тяхната вреда.

Можете ли да ми предпишете някакво лекарство за отслабване?

Вече опитах всичко, за да отслабна. Може би просто трябва да приема себе си толкова дебела, колкото съм, и най-накрая да изхвърля неща, в които вече не влизам.

Универсалните упражнения и диетични препоръки, които са подходящи за всички, не ми работят.

Отслабнах 2 килограма и след това натрупах 5. Просто е ужасно!

Запознати ли сте с подобни оплаквания? Ако е така, тогава вероятно не знаете една тайна:  причината, поради която толкова неуспешно се борите с теглото си – е провал на хормоналния фон.  Като сертифициран гинеколог и жена в един човек, напълно разбирам страданието, което всяка жена изпитва чрез наддаване на тегло. Самата аз бях дебела. Затова трябваше да прилагам медицинските си познания, за да се отърва от излишните килограми. И сега съм готов да споделя знанията си с вас.

Имаме огромно количество хормони, но има само 4 специфични за жените, провалът на които прави невъзможно отслабването.

Блокиране на теглото # 1: Естрогенен дисбаланс.

Естрогенът е женски хормон, който дава на жената гърдите и бедрата, а също така е отговорен за вътреставната течност. Мъжете също имат това, но в много по-малки количества.

Въпреки това хората от двата пола са изложени на риск от излишък на естроген. Освен това естрогенът продължава да се произвежда в яйчниците дори след менопаузата.

Ако имате ниски нива на тестостерон, значи нивата на естроген са почти сигурно над нормата.

Естрогенът, подобно на други хормони, е отговорен за отговора ви на храна, напитки и други добавки. Поради него жените, за разлика от мъжете, по-трудно отслабват с възрастта.

Какво да направите:  За да понижите нивата на естроген (и да се отървете от излишното тегло), препоръчвам да ядете около 0,5 кг зеленчуци на ден. Растителните фибри ще помогнат за премахването на естрогена, така че той да не циркулира в тялото ви като лоша карма.

Плюс това зеленчуците леко ще изместят месото от диетата ви. Това е важно по две причини: първо, масовото търсене на месо води до необратими климатични промени; второ, бързите промени в индустриалното земеделие и развитието на културата през миналия век изпревариха развитието на способността на нашите гени да се адаптират. Просто казано, нашата ДНК все още не се е приспособила към съвременното месо и яденето на червено месо може да доведе до излишък от естроген.

Не казвам, че трябва да изключвате месото напълно, но има силни аргументи в полза на ограничаването на консумацията му. Paleodiet е добър за някои (не всички) жени, но дава много по-добри резултати за мъжете.

Засега няма точни изследвания „за“ или „против“ месо. За съжаление нямаме научни доказателства, които да подсказват, че яденето на месо е по-полезно от растителни протеини, морски дарове и домашни птици.

Блокиране на тегло # 2: Излишък от инсулин.

Известно е, че всеки втори американец страда от някаква форма на диабет, придружена от затлъстяване. С наднормено тегло или с наднормено тегло при нормално тегло нивата на инсулин се нарушават и клетките на тялото ви стават нечувствителни към хормона.

В резултат на това регулаторът на глюкозата се нарушава, кръвната захар започва да скача нагоре и надолу, а мазнините се натрупват.

Какво да направите:  Има много начини за премахване на инсулин, но лично аз препоръчвам да пиете филтрирана вода с две супени лъжици ябълков оцет. Проучване от 2004 г.установи, че консумацията на 2 супени лъжици ябълков оцет преди храна с високо въглехидрати значително понижава нивата на кръвната захар при хора с инсулинова резистентност.

Разбира се, има много други начини за премахване на инсулин – знаете, че трябва да се откажете от захарта и изкуствените подсладители. Не забравяйте, че ако имате метаболитно разстройство, това е първият признак на инсулинови проблеми.

Блокиране на теглото # 3: Излишък от кортизол.

Кортизолът се произвежда в отговор на стресови ситуации, но повечето от нас са под постоянен стрес. Описах подробно този проблем в книгите си, защото смятам, че той е основната причина за борбата с жените с наднормено тегло. Когато става въпрос за хормонален дисбаланс и наддаване на тегло, всички пътища водят до кортизол.

На теория повечето от нас знаят, че излишъкът от кортизол разваля самочувствието и усещането ни за реалността, но теорията понякога се различава от практиката. Ако тялото ви постоянно изпитва пълния набор от хормони на стреса, то трябва да натрупва мазнини. И най-вероятно ще са на корем.

Високите нива на кортизол също водят до пристрастяване към храната като цяло и по-специално към захарта. Започвате да злоупотребявате със сладкиши и полуготови продукти. В резултат на това се образува чиста мазнина. И се отлага във всички части на тялото.

Какво да направите:  За да понижите нивата на кортизола, трябва да спрете приема на кофеин. Въздържайте се от кафе поне седмица и ще забележите, че спите по-добре. И като цяло станаха по-спокойни.

Ако изобщо да се откажете от кофеина е невъзможна задача, първо опитайте да замените кафето със зелен чай. Съдържа и кофеин. След това, ако е необходимо, можете да преминете към бял чай и след това да го откажете.

Заменете чая с гореща вода с лимон и щипка кайен пипер. Пиенето на една или две такива чаши сутрин ще стимулира стомашно-чревния тракт, ще направи изпражненията ви редовни, което от своя страна ще насърчи отделянето на токсични хормони.

Знам още много начини да регулирате нивата на кортизола, но премахването на кофеин от диетата ви определено е първото нещо.

Блокер за отслабване # 4: Недостиг на адипонектин.

Адипонектинът е един от основните хормони, който показва на тялото ви необходимостта да изгаря мазнините. Той се кодира от ADIPOQ гена и се секретира от мастните клетки. Необходима е за регулиране на нивата на глюкозата и разграждането на мастните киселини.

Някои хора имат генетично предразположение да произвеждат по-малко от този прекрасен хормон и за съжаление това води до факта, че тялото ни натрупва мазнини.

Когато става въпрос за устойчивост на загуба на тегло, мозъкът ни играе важна роля в това. Съществува тайна комуникация между мастната тъкан и централната нервна система, а  адипонектинът  е един от химичните медиатори в тази верига. Той регулира възпалителните и окислителни процеси, които допринасят за увеличаване на теглото.

Какво да направите:  За да изравните нивата на адипонектин, препоръчвам да ядете шам-фъстък. И като цяло е фантастично: един продукт влияе върху концентрацията на хормона в организма като цяло!

Изследване, включващо 60 души с метаболитен синдром, показа, че  ако хранете хора с ниски нива на адипонектин в кръвта на шам-фъстък, нивото му се увеличава.

Плюс това се наблюдават подобрения в областта на кръста, нивата на кръвната захар на гладно, нивата на общия холестерол, LDL (т. Нар. „Лош холестерол“) и високата чувствителност към С-реактивен протеин.

Какво друго повишава нивото на адипонектин? Периодично гладуване.

Най-лесният и ефективен начин да гладувате по този начин е да не ядете през нощта. Минималното ефективно време за гладуване за мъжете е 16 часа, а за жените – 18. Това означава, че ако за последно сте яли в 18:00, следващото хранене за мъжете трябва да се състои в 10:00, а за жените – на обяд.

В допълнение към шам-фъстъците можете да ядете храни с мононенаситени мазнини – като авокадо и тъмен шоколад.

Не забравяйте за упражненията.

Обобщете всичко по-горе.

Когато се борех всеки ден с наднорменото тегло, обсебен от номера на кантара в банята, се опитах да измисля как да изляза от този хормонален хаос. Докато постепенно успях да регулирам всеки от тези хормони, този хаос стана част от живота ми.

Сега най-съкровеното ми желание е също да усетите силата и да можете да слушате тялото си. И, разбира се, направете правилните изводи за това каква храна и какъв начин на живот ще ви бъдат от полза.

Разбирането, че стабилната загуба на тегло е възможна само при стабилен хормонален фон, помогна на много от моите пациенти да се научат да контролират теглото си.

Можем да говорим безкрайно за жените и тяхното наднормено тегло.  Става въпрос за самоконтрол и способността да започнете отначало.

Странни неща могат да се случат, когато почувствате енергия, сила и единство с тялото си.

Вече няма да се чувствате дебели, раздразнителни, възпалителни и нервни, вече няма да чувствате вина и омраза към тялото си.

Най-накрая ще можете да се съсредоточите напълно върху най-съкровените си мечти и надежди, върху житейските си планове. Ще можете да разберете какво ви помага да се чувствате активни и наистина живи. “