Повечето витамини, които пием, са безполезни – ето единствените 3, от които тялото наистина има нужда:

Всички го знаем още от деца: добре е да ядем зеленчуци, да спортуваме и – разбира се – да приемаме допълнително витамини .

Но се оказва, че това не е съвсем вярно.

Десетилетия научни изследвания не са намерили убедителни доказателства, че витамините и добавките са от някаква забележима полза за човешкия организъм. Нещо повече, най-новите изследвания сочат обратното: някои витамини дори могат да бъдат вредни.

Например, някои добавки са свързани с повишен риск от развитие на рак, докато други са свързани с повишен риск от камъни в бъбреците. А трети – с повишен риск от смъртност като цяло.

Ето защо приготвихме за вас подробно ръководство: кои витамини да приемеме и от кои е по-добре да се откажем.1. Мултивитамини: откажете ги – всичко, от което се нуждаете, може да ви даде една балансирана диета.

здравословна вечеря

Дълго време се смяташе, че мултивитамините подобряват цялостното здраве, но съвременните изследвания опровергават това мнение.

Въз основа на изследвания, публикувани в списание Circulation, учените стигат до заключението, че приемът на мултивитамини не подобрява здравето на сърцето. Малко преди това, списанието на Американския колеж по кардиология публикува още по-голямо ревю, в което не са открити доказателства, че мултивитамините намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, сърдечен удар, инсулт и смърт като цяло.

Някои изследвания предполагат, че прекомерният прием на витамини може дори да ни навреди. През 2011 г.голямо дългосрочно проучване на около 39 000 възрастни жени установи, че жените, приемащи витамини повече от 20 години, имат по-висок общ риск от смърт от тези, които не приемат никакви добавки. 2. Витамин D: Приемайте за здравето на костите, тъй като е трудно да се получи с храната.

витамин Д

Витамин D е критичен за силата на костите, защото ни помага да усвояваме калция. Не се съдържа в много храни, така че приемането на добавки с витамин D може да бъде полезно за някои хора. Добър начин да стимулирате производството на витамин D в организма е да бъдете по-често на слънце, но през зимния сезон може да е трудно.

Някои учени се надяваха, че витамин D може да предпази хората от определени мозъчни заболявания (като Алцхаймер), но преглед на 73 изследвания, публикувани в списанието Nutritional Neuroscience, не подкрепя тази хипотеза. Изследователите не откриват връзка между приема на витамин D и по-ниския риск от Алцхаймер, паркинсон, множествена склероза и други форми на деменция.3. Антиоксиданти: откажете ги – излишъкът от тях увеличава риска от развитие на рак, а вместо тях можете да ядете горски плодове.

храна антиоксиданти

Витамините А, С и Е се считат за потенциално полезни в борбата срещу рака и принадлежат към антиоксидантите, с които са пълни различни плодове и зеленчуци (особено плодове).

Но проучванията показват, че антиоксидантите могат да бъдат вредни, поне в огромните дози, в които се предлагат от производителите.

През 2007 г. изследване на няколко различни вида антиоксиданти на таблетки разкри, че сред хората, които ги приемат, вероятността от смърт по някаква причина е по-висока, отколкото сред тези, които не приемат такива добавки. В допълнение, мащабно дългосрочно проучване на мъже пушачи установява, че тези, които редовно са приемали витамин А, са по-склонни да развият рак на белия дроб, отколкото тези, които не го правят.4. Витамин С: откажете го – няма да помогне да се възстановите по-бързо и вместо него можете да ядете цитрусови плодове.

витамин С и болести

Следващия път, когато хванете настинка, не бързайте да се тъпчете с витамин С.

Проучване от 2013 г. не откри „стабилен ефект на витамин С върху продължителността и тежестта на настинките.“ Авторите отбелязват, че добавката с витамин С може да бъде полезна само за маратонци, скиори и войници при определени обстоятелства. Но дори и при тези групи наблюдаваният ефект е минимален.

Освен това големите дози витамин С са вредни: има доказателства, че приемането на 2000 mg или повече увеличава риска от камъни в бъбреците. Много по-безопасно е да получавате витамин С от храната, като например от плодове.5. Витамин В3: откажете го – яжте сьомга, риба тон или цвекло.

сьомга с аспержи

Витамин В3 (ниацин) се рекламира като лек за всичко – от болестта на Алцхаймер до сърдечно-съдовите заболявания. Но най-новите изследвания показват, че е време да го забравим.

Авторите на изследване, публикувано в Journal of the American College of Cardiology, установяват, че ниацинът се свързва с леко увеличаване на риска от смъртност по каквато и да е причина. А през 2014 г. мащабно проучване, включващо повече от 25 000 души, установи, че дългосрочният прием на витамин В3 от хора със сърдечни заболявания не намалява честотата на инфаркти, инсулти и смърт. Освен това участниците в проучването, приемали ниацин, са имали по-висок риск от развитие на инфекции, чернодробни нарушения и вътрешни кръвоизливи от тези, приемащи плацебо.6. Пробиотици: откажете ги – няма категоричен отговор, но киселото мляко и ферментиралите храни могат да бъдат също толкова полезни.

пробиотици

Пробиотиците носят 38 милиарда долара годишно на фармацевтичната индустрия, но никой не успя да докаже, че хапчетата за поддържане на чревната микрофлора носят дори най-малката измерима полза.

За щастие, същите полезни съставки се съдържат в киселото мляко и други кисело-млечни и ферментирали храни, така че можете да ги използвате за поддържане на чревната микрофлора.7. Цинк: приемайте – това е едно от малкото истински средства срещу настинки.

бонбон за гърло

За разлика от витамин С, който изследванията показаха, че е напълно безполезен при настинки, цинкът може да бъде полезен. Този микроелемент предотвратява развитието на риновирусите (настинки).

В проучване от 2011 г. учените сравняват група от настинали хора, приемащи цинк, с такава, която приема плацебо. В първата група болестта трае по-кратко и е придружена от по-малко тежки симптоми.8. Витамин Е: откажете го – прекомерният прием увеличава риска от рак и вместо това можете да ядете спанак.

салата от спанак

Антиоксидантът витамин Е стана популярен заради предполагаемите му ползи при превенцията на рака. Но през 2011 г. мащабно проучване на почти 36 000 мъже установи, че тези, които приемат витамин Е, имат по-висок риск от рак на простатата, отколкото тези, които приемат плацебо.

А през 2005 г. друго проучване установи връзка между високите дози витамин Е и общия риск от смърт. Така че, ако искате да получите повече витамин Е, направете си салата от спанак и забравете за хапчетата. Тъмният зеленчук е пълен с този витамин.9. Фолиева киселина: приемайте, ако сте бременна или искате да забременеете.

Фолиева киселина

Фолиевата киселина е витамин от група В, от който тялото се нуждае, за да образува нови клетки. Националният институт по здравеопазване на САЩ препоръчва на бременните и искащите да забременеят жени да приемат 400 микрограма фолиева киселина дневно, тъй като растящият плод се нуждае от този витамин.

В допълнение, няколко големи проучвания са установили връзка между приема на фолиева киселина преди и по време на бременността и намаляване на честотата на дефектите на невралната тръба – това са тежки и животозастрашаващи вродени патологии на мозъка, гръбначния стълб и гръбначния мозък при новородените.