Как 1 яйце може да спаси човек от инсулт

„Яйцата съдържат много холестерол и следователно са зле за сърцето“, чували ли сте и това твърдение?

Яйцето е често срещана храна, която може да се намери дори в ергенски хладилник. Значителен брой хора обаче смятат, че яйцата са опасни поради съдържанието им на холестерол. А високият холестерол е потенциален инсулт.

Въпреки много противоречия, яйцата и холестеролът продължават да плашат обикновените хора. Логиката на убеждаването е нещо подобно. Високият холестерол в кръвта увеличава смъртността от сърдечно-съдови заболявания (което е вярно). Понижаването на холестерола в кръвта намалява смъртността от тези заболявания (което също е вярно). Това означава, че храните, богати на холестерол, допринасят за развитието на тези заболявания и увеличават смъртността от тях. Но това вече не е вярно.

Холестеролът в храната и в кръвта са две различни неща. Ефектът на богатите на холестерол храни върху холестерола в кръвта е слаб и незначителен. Холестеролът от храната в кръвта се превръща в два различни холестерола – вреден и здравословен. Първият насърчава образуването на плаки в съдовете, вторият предотвратява това. Следователно яйцата дори могат да намалят до известна степен риска от атеросклероза.

Превенцията на инсулт включва много начини и средства за понижаване на високото кръвно налягане. Важен фактор за предотвратяване на това опасно заболяване е здравословната диета, която изключва храни, които увеличават вероятността и дори правят инсулта неизбежен. Мнозина включват яйцата като такива. Ползите от яйцата често се поставят под въпрос.

Широко разпространено е мнението, че яденето на яйца е вредно, тъй като те повишават нивото на „лошия“ холестерол. Скорошните изследвания обаче сочат, че ако ядем яйца, правим правилно. Само едно яйце на ден помага да се избегнат нарушения във функционирането на сърдечно-съдовата система.

Можем да мислим за яйцата като нездравословна храна, но могат ли те да ни предпазят от сърдечно-съдови проблеми? Ако сте чували, че яденето на 2-3 яйца седмично е вредно за човешкото здраве, значи не сте сами. Някои учени твърдят, че тъй като жълтъкът е с високо съдържание на холестерол, яйцата са нездравословна храна, особено за хората, изложени на риск от сърдечни заболявания. Да, яйцата наистина съдържат холестерол, но в същото време яйцето е отличен източник на вещества, необходими за организма.

Те включват протеини, витамини, фосфолипиди, каротеноиди. Ползите от яйцата са очевидни! Последните проучвания предоставиха достатъчно доказателства, че яйцата не допринасят за развитието на сърдечно-съдови заболявания. Така в един от тях, представен на страниците на The BMJ през 2013 г., авторите стигнаха до извода, че 1 яйце на ден по никакъв начин не увеличава риска от сърдечно заболяване или инсулт.

Според друго проучване, публикувано в American Journal of Clinical Dietetics през същата година, диета с високо съдържание на яйца, до 12 яйца на седмица, не повишава значително сърдечно-съдовия риск, по-специално за заболявания като инсулт.

Китайските изследователи стигнаха още по-далече. Те откриха, че е точно обратното – ползите от яйцата са за защита на сърдечно-съдовата система. Повече от 80 милиона души в Съединените щати имат някакъв вид сърдечно-съдови заболявания, а около 2000 души умират всеки ден от тази причина.

А в Китай тези цифри са още по-високи. Сред сърдечно-съдовите заболявания най-често се наблюдават инсулт и коронарна болест на сърцето. Тези цифри подтикват изследователите да проведат нови изследвания за ролята на консумацията на яйца за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Как 1 яйце ви спасява от инсулт: мнението на китайските учени

В тази връзка бяха анализирани данните от Китай Kadoorie Biobank, който провежда дългосрочни изследвания на влиянието на генетичните фактори и факторите на околната среда върху развитието на хронични заболявания сред населението на Китай. В това проучване професор Ли и неговият екип анализираха здравни данни на повече от 400 000 възрастни, които доброволно се включиха в експеримента.

В началото на изследването всички те нямаха заболявания като рак, диабет, както и заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Също така участниците в експеримента съобщават колко често и колко ядат яйца. Наблюдението на участниците в експеримента се извършва в продължение на 9 години. През това време почти 84 хиляди участници са диагностицирани със сърдечно-съдови заболявания. Около 10 хиляди души са починали поради заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

В резултат на анализа на данните, получени от китайски учени, беше установено, че тези, които ядат 1 яйце на ден, имат 25% намаление на риска от хеморагичен инсулт, а вероятността от смърт в случай на същата диагноза намалява с приблизително 30%. Рискът от смърт поради сърдечно-съдови заболявания е намален с 18%. Едно яйце дневно и рискът от коронарна болест на сърцето се намалява с повече от 10%. Ползите от яйцата, когато се консумират умерено (1 яйце на ден), са показали, че намаляват честотата на сърдечните пристъпи.

В същото време китайските учени отбелязват, че изследването е проведено само въз основа на данни, получени в резултат на наблюдение. И според тях би било неразумно да се правят общи изводи за връзката между консумацията на яйца и намаляването на риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Големият брой участници в експеримента, както и отчитането на факторите, които изкривяват резултатите от изследването, значително увеличават надеждността на заключенията.

Истинските ползи от яйцата са разкрити – това е предотвратяване на инсулти и други сериозни заболявания на сърцето и кръвоносните съдове. Това проучване допринася за разработването на основана на доказателства хранителна подкрепа за консумацията на яйца за поддържане и насърчаване на здравето на възрастните.