8 естествени начина за понижаване на кръвното налягане за 10 минути, когато нямате лекарства наоколо

Ако изпитвате силно главоболие, умора, неравномерен пулс и болки в гърдите, може да страдате от хипертония или високо кръвно налягане. Това състояние може да бъде причинено от стрес, липса на сън, затлъстяване или други заболявания, а понякога дори здрави хора страдат от него. За щастие има няколко прости техники, които ви помагат да отпуснете кръвоносните съдове и мускулите и да поддържате кръвното си налягане под контрол.

8. Масаж на ушите и шията

На главата и шията има три точки, които могат да ви помогнат да намалите кръвното налягане за минути:

Намерете  първата точка зад ушната мида  и начертайте въображаема линия до центъра на ключицата, където ще намерите  втората точка.  Нежно масажирайте врата си с пръсти с леки движения нагоре и надолу по тази линия. Повторете 10 пъти от двете страни на шията.
Третата точка е разположена на лицето ви  във височината на ушната мида на около 1/2 см от ухото. Масажирайте го от всяка страна с пръсти за около една минута обратно на часовниковата стрелка.

Масажът на тези зони ще облекчи напрежението в мускулите на шията и ще възстанови правилния приток на кръв към мозъка.

7.

Опитайте акупунктура

Окципиталната област е една от най  -ефективните акупунктурни точки за лечение на високо кръвно налягане.  Тези точки могат да бъдат намерени директно в основата на черепа, от двете страни на гръбначния мозък. Активирайте ги едновременно, като оказвате стабилен, но мек натиск върху тях с палци. След минута или две ще усетите, че главоболието е намаляло.

6. Практикувайте вдишване на въздух през лявата ноздра

Дълбокото коремно дишане през лявата ноздра ще ви помогне да контролирате кръвното си налягане, като  отпускате кръвоносните си съдове и понижавате хормоните на стреса.

Как да го направя:

Седнете на пода или на стол в удобно положение, изправете гърба си.
Поставете лявата си ръка на корема.
Затворете дясната ноздра с палеца на дясната ръка.
Поемете дълбоко въздух през лявата си ноздра, задръжте няколко секунди, след което извадете пръста си.
Дишайте бавно и дълбоко само през лявата ноздра за 3-5 минути.

5. Опитайте се да имитирате жужене на пчела

Как да го направя:

Седнете на пода в удобно положение, изправен гръб.
Поставете показалци върху ушните отвори.
Поемете си дълбоко въздух.
Когато издишате, имитирайте бръмченето на пчела и в същото време леко натиснете върху ушите.
Повторете това упражнение 7-10 пъти.

4. Слушайте класическа музика

Оказва се, че слушането на успокояваща музика, като класическа, келтска или индийска, може да помогне за понижаване на кръвното налягане, особено ако го комбинирате с дихателни упражнения или медитация. Това е така, защото  такава музика има успокояващ ефект върху тялото ви  и намалява хормона на стреса – кортизола.

Изследователите смятат, че музиката, която може да помогне за понижаване на кръвното налягане, обикновено има много малко разлики в обема или ритъма, няма текстове, но има части, които се повтарят на равни интервали.

3. Изпийте чаша вода

В някои случаи високото кръвно налягане може да бъде причинено от дехидратация. Когато тялото губи влага,  обемът на кръвта в тялото намалява,  а периферното съпротивление, напротив, се увеличава.

За да избегнете това състояние, опитайте да пиете чаша или две чиста вода всеки път, когато започнете да изпитвате симптоми на хипертония. Това ще ви помогне да  възвърнете достатъчно кръв  в тялото си и да понижите кръвното си налягане.

2. Почивайте в изпъната поза 

Изпъната стойка легнали на твърда повърхност може да помогне за  понижаване на сърдечната честота  и значително понижаване на кръвното налягане. Просто легнете на гърба си, затворете очи и се опитайте да отпуснете всеки мускул в тялото си. Починете в това положение за около 10-15 минути и в края на упражнението ще се почувствате по-добре. В допълнение към възстановяването на кръвното налягане до нормално, това упражнение  ще помогне и за балансиране на нервната система.

1. Накиснете краката си в гореща вода

Накисването на краката в много гореща, но приемлива вода може да помогне за  нормализиране на кръвното налягане.  Просто вземете кофа или леген и го напълнете с гореща вода. След това седнете на стол и поставете краката си във водата за 10-15 минути. Кръвта от главата ще се премести в краката, а кръвното налягане бавно ще се върне към нормалното.

Бонус: Лесно упражнение за контрол на кръвното налягане

Изометричните упражнения за ръката или упражненията за компресиране и разтягане на мускулите (като например при упражнения с антистресова топка) могат да ви помогнат да  подобрите гъвкавостта на кръвоносните си съдове и способността им да се отпускат.  Изпълнявайте упражнението за около 12-15 минути 3 пъти седмично. След месец нивото на артериалното налягане трябва да намалее с 10%.

Склонни сте към високо кръвно налягане? Как обикновено го държите под контрол?