Коледничето ще се отрупа в цвят до зимата, дори никога досега да не е цъфтяло. Ето как с 6 простички правила:

Ако някога сте виждали цъфтящо коледниче , то със сигурност сте били запленени от красивите му розово-червени цветове. Особено посред зима гледката е приказна и сгряваща сърцето.

Растението се нарича така, защото обикновено цъфти по Коледа или късна есен. Коледничето е перфектната украса на дома, но за съжаление не цъфти често. За да може растението да има много цветове, трябва да се спазват някои простички правила за грижа за коледничето .

Мнозина правят грешката да третират това растение като другите сукуентни растения. Но коледничето не бива да се държи дълго време в сухо помещение. При правилна грижа цветето ще цъфне дори след 15-20 години без цветове.

грижа за коледничето

6 правила за грижа за коледничето:

1. Коледничето не се чувства удобно, ако гледа на юг или на запад, защото силната светлина може да го увреди. Идеалната температура през цялата година е 15 ° C.

2. През лятото може да го поставите чист въздух, но е важно да се полива всеки ден.

3. Коледничето е капризно растение, затова не трябва да го закачате по време на покълването. То не бива да бъде местено от едно място на друго в този период, дори не бива да завъртате саксията.

4. През пролетта растението се нуждае от тор. Използвайте само половината от количеството, посочено на опаковката. През лятото клонките му започват да растат и през този период е необходимо да се тори само на 2 месеца. От септември торенето спира до пролетта.

5. В края на февруари коледничето се пресажда, тъй като през този период то вече не цъфти. Много е важно младите растения да се пресаждат всяка година, а най-старите – на всеки 5 години. Трябва да изберете широк съд, но не твърде висок.

6. Саксията се поставя на светло място, но където слънчевите лъчи не са насочени директно към растението. Коледничето се полива обилно. След известно време растението ще се събуди и ще започне да цъфти.

коледниче

След като коледничето започне да цъфти, то се премества на по-хладно място до края на март. В края на март растението навлиза в вегетационния сезон, така че трябва да го поставите на обичайното му, светло място и да повторите горните съвети.