Премиерът обяви спешни мерки за справяне с корона-кризата:

Коронавирусът удари световната икономика като никоя друга епидемия досега. Световните лидери всячески се опитват да компенсират нанесените от дългия период на социаллна изолация щети, в това число и управляващите у нас.

Във връзка с корона-кризата правителството обяви новите финансови и социално-икономически мерки за справяне с последиците от коронавируса. Заявката беше дадена миналата седмица от премиера Бойко Борисов .

Той очерта и основните направления, към които ще се насочат средствата. По думите му голяма част ще се насочат към Фонд безработица и хората на първа линия.

„Нови социално –икономически мерки  1,163 млрд. лева за социални 731  милиона лева за икономически. Соц. мерки –  увеличение на персонал с 30% по овладяване на пандемията, както служители на първа линия, ще се подпомогне със ставките за нощен и извънреден труд. Средствата  са министерствата на труда и социалната политики НОИ , МВР, РЗИ,  соц. работници, които изнасят едни от най-тежките мерки”, каза Борисов.

Бойко Борисов

За държавните центрове и делегираните държавни дейности – 24,6 млн. лева. Еднократни добавки към пенсиите ще бъдат по 150 лева за три месеца или общо 318 млн. лева.

„За медицинските специалисти, ангажирани в борбата с COVID-19, се осигуряват по 1000 лева“, каза още премиерът. Той съобщи и мярката за субсидиране на чартърни полети с по 35 евро на седалка. 355 млн. лева се отпускат за строежа на магистралите.

„Туроператорите не ползват 9% ДДС, затова ще въведем с закон 9% ДДС и за тях. Туризмът моли и за 9% ДДС за виното и бирата ДНес ще го входираме, за да може в петък да бъде прието“, уточни премиерът. „Към този момент няма да ползвваме заем, а ще ползваме мазниниките, които имаме във фискалния разерв“ добави министърпредседателят. „За съжаление, пандемията продължава да нараства със страшна сила“, каза още Борисов. „Ще допускаме туристи с ПСР тестове, направени до 72 часа преди влизане в България за туристи от Молдова, Израел, Сърбия, Кувейт и Северна Макдеодния“, разкри зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери Симеонов.

Останалите мерки включват:

-Увеличаване стойността на здравноосигурителрните плащания на 126 300 000 лв.

– Отпускане на допълнителни средства за лични асистенти в размер 122 млн. лв. с цел осигуряване целогодишния размер на плащания

– Минималното обезщение за безработица се увелицава от 9 на 12 лв. на ден, считано от 1 октомври

– Увеличаване с 3 месеца на срока, в който лицата могат да получават минимално обезщетение

– Отпускат се допълнително 15 000 000 лв. за творци на свободна практика

– Допълнителни 1000 лв. за медиците на първа линия до края на годината, общо увеличение с 67 000 000 лв.

-Предоставяне на помощ за вътрешен туризъм на 8 000 души на първа линия с коронавируса в размер 210 лв.

– Субсидия в размер 35 евро за всяка седалка за чартърите. Условието е те да летят до България с цел входящ туризъм, а полетите да са с не по-малко от 100 лица. Размерът на помощта е 5 млн. лв.

– 355 000 0000 лв. за пътна инфраструктура, в т. ч. – магистралите „Европа”, „Хемус” и др.

– 3 млн. лв. за допълнителни разходи на МВР

Ще се внесе и предложение за освобождаване от такси на таксиметровия бранш, като местните бюджети ще бъдат компенсирани от държавния. За целта ще бъдат заделени малко повече от 5 млн. лв.