Цветето, което всеки дом заслужава: Дървото на съдбата носи щастие и любов, цъфти целогодишно, гледа се само:

Цветята са душата на един дом – когато ярките им цветове огреят перваза на прозореца, всичко у дома изглежда по-красиво. Днес ще ви запознаем с едно чудесно растение, което всеки дом заслужава.

То идва при нас от просторите на Южна Африка. Подобно е на лиана, носи силна положителна енергия в дома, и изглежда удивително красиво. Изисква много малко грижи, а радва собствениците си с цвят почти целогодишно. Става дума за Клеродендрон на Томпсън (Clerodendrum Thompson), наричано още Дърво на съдбата или волкамерия .

Дърво на съдбата

Ето основните правила в грижата за волкамерията.

дървото на съдбата

Почвената смес за повечето лианоподобни растения трябва да бъде умерено хранителна и рохкава. Тъй като е трудно да се намери грунд за лиани в павилионите за цветя, по-добре е сами да си направите смес:

дренажна глина на дъното на саксията;
листен хумус или горска почва;
торф;
пясък;
щипка доломитово брашно (1 ч.л. на 5 кг почва).

Важно е!  Почвата за лианите трябва да бъде умерено кисела, подходяща за активно цъфтящи растения с киселинност рН 5-6. В готовата почва ще трябва да се добавят само пясък и малко торф.

как се гледа Дървото на съдбата

При засаждане и пресаждане клеродендронът привиква много бързо и започва да ражда нови издънки.

Съвет!  Необходимо е да се пресажда редовно – веднъж годишно. Растенитео нараства много бързо, така че изисква прехвърляне на по-широко строго по график.

клеродендрон

Важно!  Дървото на съдбата обича светлината, но не и директна и агресивна. Затова най-добрите прозорци за него ще бъдат южните и югоизточните. Не забравяйте, че това красиво цвете не обича често смяна на мястото на саксията. От чести „пътувания“ цветето започва да боледува.
Спазвайте тези прости правила, и клеродендронът ще ви  радва с изобилен цвят на красивите си, нежни цветове почти през цялата година!

Съществува поверие, че когато клеродендронът расте в една къща, той носи щастие на собствениците си, а когато цъфти, привлича и късмет в любовните дела. Ненатрапчивият, деликатен аромат на цветето, елегантната му форма, ярките зелени листа ще го превърнат в естествена украса на всеки интериор, ще донесат свежест, стил и комфорт в дома.© Jemchyjinka.ru Источник: https://jemchyjinka.ru/2019/03/23/krasivejshij-komnatnyj-tsvetok-kotoryj-tsvetet-pochti-kruglyj-god/?fbclid=IwAR0n3bhC2-QP0TozNMjkn-1XMDZ1_bdrQJd5978wTRjwtUS5-3HUNjfwYoQ