16 изпитани начина как да съживите умрялото си растение

За някои стайните растения са само част от интериора. За други домашни любимци, практически член на семейството. И колко е тъжно да гледате как саксията бавно спуска изсъхналите си листа. Но не бързайте да оплаквате преждевременно избледнелия си зелен приятел. Подготвили сме подборка от съвети за вас как да съживите растението си .

Тези методи ще ви помогнат да коригирате дори най-тежките случаи. И скоро вашето съкровище в саксията ще поникне с нови крила. И може би също ще цъфти. Напишете или запазете на вашия компютър най-ефективните методи за възстановяване на вашето стайно растение . Те ще ви бъдат полезни повече от веднъж!

Как да съживим растение след увяхване

Смяна на саксията

Декоративните или метални саксии са често срещана причина за изсъхване на саксии . Растението се нуждае от здравословна среда, за да расте. И в саксии, които не са предназначени за това, цветето започва да се задушава.

Липсата на дренаж или само една дупка причинява излишната влага да се задържи в саксията. Това насърчава гниенето на корените и растежа на вредните бактерии. А метален съд на слънце се превръща в истински горещ тиган. Пресадете растението и то ще се почувства по-добре.

Преработка на корени

Когато пресаждате в нова, по-голяма саксия, не забравяйте да разплетете корените . Нежно ги почистете от болни и сухи места. Опитайте се да не наранявате здравите корени. След такава процедура те ще могат да усвояват по-добре водата и хранителните вещества.

Качество на водата

Използвайте само филтрирана или утаена вода. Дори ако водата от чешмата се преработва, тя все още съдържа доста високо ниво на хлор. Такава вода може да убие растението. Оставете течността да престои 24 часа преди поливане. Също така е полезно да поливате цветята с дъждовна вода .

Био саксии

Можете да пресадите растението в кокосова черупка, за да създадете естествена среда . Този органичен съд ще осигури добър дренаж и ще предотврати гниенето на корените. Освен това естествено ще снабди растението ви с цинк, мед и желязо. Химическите торове обаче могат да повредят структурата му. Затова използвайте само естествени вещества.

Почистване на растения

Отрежете всички сухи клонки и листа, но оставете най-малко 5 см стъбло над повърхността. Това важи и за пожълтели листа. Изрежете под ъгъл 45 градуса, оставяйки колкото е възможно повече здраво зеленото.

тор

Много хора смятат, че голямо количество тор ще помогне на растението да се съживи. Но това е заблуда. Правилното приложение и количеството на хранителната течност е важно. Използвайте само напълно водоразтворими торове. Разрежда се 1 ч.л. в 4 литра вода, това е универсална пропорция.

дренаж

Добрият дренаж винаги е бил основата на развъждането на растения. Добавете леки камъчета отгоре на почвата в саксията. Това ще помогне за по-дълго задържане на влагата на повърхността и предпазване от прегряване през горещите сезони.

Скрити клетки в саксия

Ако вашето цвете е все още в саксията, в която сте я купили, проверете контейнера за чужди предмети . Повярвайте ми, можете да намерите много интересни неща там. Пластмасовите чаши и парцалите причиняват растението да изсъхне. По-добре е веднага да пресадите цветето в нова саксия.

Вредители

Използвайте гъба или памучен тампон, потопен в сапунена вода или разтриващ алкохол, за да измиете внимателно вредителите от вашето растение.

Правилна почва

Насекомите могат да повредят не само листата, но и корените. Използвайте само правилно подбран и стерилен грунд . Ако решите да вземете земя от градината, обработете я. В уличната почва има много плевели и ларви от вредители.

Растителна баня

След като прекарате време на закрито, вашите растения заслужават водна обработка . Сухият въздух и лошата вентилация могат да изтощат вашите зелени приятели. За да ги съживите, поставете растенията във ваната и ги измийте старателно под душа. Обърнете внимание на гърба на листовете.

Сложете пълнеж от памперс

Ако корените на вашето растение започват да гният, най-добрият начин да поддържате баланса на влагата е да използвате хидрогел. Съдържанието на памперса ще има същия ефект . Просто смесете гранулите с вода, докато получите гелова текстура. Трябва да го добавите в почвата на вашето растение в равни пропорции. Това ще реши проблема с кореновото гниене.

Торене с кисело мляко

Млечнокиселите бактерии са отлични хранителни вещества в почвата и помагат за поддържането им в оптимално състояние. Добавете няколко чаени лъжички кисело мляко в почвата, за да я обогатите с органични киселини. Вашето растение ще го хареса.

Аквариумна вода за напояване

В резултат на жизнената активност на рибата органичната материя навлиза във водата , което може да обогати почвата. Ако имате аквариум у дома, използвайте водата от него, за да поливате растенията. Това се отнася само за прясна вода. Солената ще навреди на цветята.

Домашна оранжерия

Можете да създадете миниатюрна оранжерия за вашето растение, като я поставите в чиста найлонова торбичка заедно със саксията.

Не забравяйте да поливате растението и оставете водата да се оттича, преди да направите това. Пластмасата ще улавя изпарената вода, така че растението да може да я абсорбира. Този метод е особено добър в условия на сух въздух.

Правилната грижа и малките трикове ще помогнат на растението да ви угоди за дълго време. Опитайте се да спазвате всички правила за реанимация на саксията, едно нещо е малко вероятно да доведе до резултати. Знаете ли как да съживите растение по други начини?