Защо четките за зъби са с различен цвят? Ето какво е значението на цветните четки – Като разберете, ще започнете да ги миете правилно!

В днешната статия ще ви кажа какво означават различните цветове върху косъма на четките за зъби. Винаги съм смятала, че цветът означава степента на твърдост на четката за зъби и всеки цвят съответства на определена степен. Оказва се, че цветът няма връзка със степента на твърдост, той е посочен на опаковката. 

Истинското значение, или по-скоро значението, тъй като има две, наскоро ми каза синът ми. Сега започнах да си мия зъбите правилно и също така купувам паста за зъби по-рядко.

Първото и основно значение на цветните четки е да се подчертае повърхността, където трябва да се нанася пастата за зъби. Оказва се, че не е необходимо да нанасяте паста за зъби върху цялата повърхност на четката, а само върху горната й част. Достатъчно е да нанесете паста с размер на грахово зърно. Именно това пространство е подчертано в цвят. И абсолютно няма значение какъв цвят е подчертана зоната за пастата – това е само маркетинг на производителите. Както и всякакви други цветни маркировки върху други части на четката.

Снимката показва правилното количество паста

За мен лично беше страхотно откритие, че миенето на зъбите с много паста за зъби, както съм правила цял живот, е не само загуба на паста за зъби, но и вредна за зъбите, тъй като се образува твърде много пяна, която пречи на правилното почистване от плака и също абразивните частици могат да повредят емайла. Е, сега купувам паста три пъти по-рядко. Както казах, има и второ значение на цветните косми. Той се състои във факта, че износването е по-добре видимо на многоцветни четки, тоест е по-лесно да се определи времето, когато е време да смените четката за зъби. Това е всичко!