Доц. Михайлов: Реалната печалба за лабораторията от един PCR тест е 15 лева, ако пациентът е платил 100 лв.

Редактор: Юлия Георгиева 

e-mail: julia_georgieva_

кадър бТВ

Има опашки пред лабораториите във връзка с повишената заболеваемост, но хората чакат на определено разстояние в открито пространство, така че няма опасност да се заразят един от дру. Но така или иначе има много хора, които желаят да се тестват. 

Това коментира доц. Росен Михайлов, управител на частна лаборатория в ефира на бТВ.

Сто лева за PCR тест не е малко, разбира се. Но в цяла Европа България е с най-ниската цена на теста. В Австрия и Германия например цената на теста е 150 евро, посочи той.

Доставната цена на всички компоненти за теста излиза около 70 лева. Тази калкулация при нас е същата като и при други колеги. Разликата с това, което пациента плаща идва от реактива, с който трябва да се правят 96 теста, но реално се правят около 70. Когато трябва да се повтори един тест, понякога се повтаря цялата серия, защото в самия апарат има вътрешни контроли, които отхвърлят изработеното и трябва да се прави наново, обясни той.

Здравната каса плаща за един тест 60 лева. Разликата за пациента идва от повторяемостта на пробите. Реалната печалба на лабораторията от един тест е 15 лева, ако пациентът е платил 100 лв., коментира Михайлов.